Alianța Nord-Atlantică a decis implementarea unei serii de măsuri pentru consolidarea „apărării colective”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
„Am dat undă verde completării planului privind funcționarea Forței de reacție rapidă. Acum avem tot ce trebuie pentru a face Forța de reacție mai puternică, mai rapidă și mai eficientă”, a declarat Stoltenberg după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.
Efectivele Forței de reacție rapidă se vor dubla, ajungând la nivelul de 40.000 de militari, iar structura de răspuns ultrarapid („Spearhead Force”) va putea gestiona în cel mult 48 de ore orice amenințare, a subliniat secretarul general NATO.
Alianța Nord-Atlantică a dispus crearea a două centre de comandă suplimentare, în Slovacia și Ungaria, în plus față de cele din România, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Bulgaria.
„Acum nu mai este vorba doar de contracararea amenințărilor ruse pe flancul de est al Alianței”, a explicat Stoltenberg, denunțând din nou intrarea avioanelor ruse în spațiul aerian turc, incidente catalogate drept „inacceptabile”.
„Am sporit capacitățile de a susține și ajuta toți aliații, desigur inclusiv pe cei care sunt foarte apropiați de violențe, de crizele din sud – în acest caz Turcia. Acest lucru transmite un mesaj foarte clar tuturor cetățenilor statelor NATO: Alianța vă apără. Alianța este pe teren, este pregătită”, a spus Stoltenberg.
NATO dispune de sisteme de rachete Patriot în Turcia. Marea Britanie a anunțat joi că va mobiliza cu statut permanent 150 de militari în țările baltice, pentru a combate agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a oferi siguranță statelor est-europene din NATO față de expansiunea militară rusă.
Tensiunile dintre NATO și Rusia s-au amplificat după ce aviația militară rusă a inițiat la sfârșitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susține că atacă poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Statele Unite și NATO acuză Rusia că ar fi atacat poziții ale insurgenților susținuți de Occident.
În contextul intervenției în Siria, Ankara a acuzat că avioane militare ruse au pătruns neautorizat în spațiul aerian turc, pe segmentul frontierei cu Siria. Rusia a recunoscut incidentele, explicând că au fost încălcări accidentale ale spațiului aerian turc din cauza vremii nefavorabile.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.